Miben más a nyugati reiki (Hajasi, Takata alapú iskolák) mint a japán (Usui) ?

Miben más a nyugati reiki (Hajasi, Takata alapú iskolák) mint a japán (Usui) ?

Mi az oka annak, magyarországon mai napig a Reiki mesterek sokszor irigyek, többen imádják ha hizelegnek nekik, egoista sőt képmutató is bőven akad közöttük? Miért került börtönbe reiki mester, egy másik a börtön közelébe más reiki iskola hazug rágalmazásáért? Miért uszit egy magyarországon jó hirnévre törekvő régi reiki mester titokban mindig más reikisekre általa manipulált, felpiszkált reiki oktatókat? Miért lehet pszichopatából is reiki mester magyarországon? Miért buknak el a reikihez kezdetben nagyon tiszta szivvel álló, neves magyar reiki mesterek is, hogyhogy vannak akik képtelenek egy igazi párkapcsolatra, féltékenység dúl bennük – mégis ők oktatják másoknak, milyen a szellemi út, hogyan lehet párt találni… azaz azzal foglalkoznak sokat hogy megteremtik a látszatát annak mintha tényleg mesterek lennének?

Már 1996-ban mikor először találkoztam egy olyan Usui Shiki Ryoho reiki mesterrel, akinek viselkedése felháboritott, megkérdeztem reiki tanítómat, Dombóvári Katalint, mi az oka ennek, mi van a reiki mesterekkel? Őszintén elmondta, hogy már a kezdet kezdetén magyarországon voltak problémák, Paula Horan se a leggondosabban válogatta meg, ki legyen reiki tanító… Kun Istvántól vissza is kellett vonja tettei miatt a Reiki mester címet, de persze Kun azóta is vígan tevékenykedik a Reiki területén is…

Emődy Csaba direkt alkalmatlanokat avatott reiki mesternek, mert utólag már nem akart reiki tanító lenni s visszakérte a pénzét, de Paula Horan nem adta vissza. S akiket Emődy felavatott, voltak akik szintén alkalmatlanokat avattak. Később kiderült, teljesen más szimbólumokat használtak Eördögh Kristóf tanátadási vonalán. Dávid Zsuzsáék vonalán is van egy másik szimbólum is használatban. Valójában minden nem eredeti szimbólum változtat, esetleg torzit az energián. Tehát amit a RAI szemére vetettünk, abban az Usui Shiki Ryohoban is vastagon benne vagyunk, jó pár mestere, tanítója. Ugyan névleg mindenki az Usui Shiki Ryoho név alatt tevékenykedik, de pár vonal másik iskola valójában – energetikailag nézve. Közöttük tartós együttműködés nem is lehetséges – nem is sikerült soha.

Mivel én foglalkoztam évekig a magyar tanátadási vonalak kutatásával, kijelenthetem, egyedül Paula Horan s Carl Everding vonalán voltak rendben a formai dolgok – és ott is csak a formai.

Nem szabad elfelejteni, ide nem a Reiki Allience hozta el a reikit. Hanem független reiki mesterek. Gyakorlatilag nincs egységes Usui Shiki Ryoho magyarországon, sőt lehet ami magyarországon van, elég más mint ami a Reiki Alliance-nél tanulható – ők az igazi Usui Shiki Ryoho.

Szóval, miért van ennyi baj a magyar reikiben?

A gyökéroka az, hogy a Japán Usui Reiki szellemi út, s valóban mesterei vannak.  Japánban ez mai napig így is van. Nyugatra viszont a Hajasi Reiki egy változtatása jutott el, s Hajasi mester alapvető módosításokat hajtott végre a rendszeren. A Jikiden Reiki, amit egyik magyar oktatója úgy próbál eladni hogy az volna a változtatások nélküli japán reiki – nem más mint Hajasi mester egyik rendszere, ami sok változtatással járt. A változtatásokat nem hasraütésszerűen hajtotta végre, hanem azért hogy elsősorban mint gyógymódot vizsgálhassa a Reikit. Hogy mik voltak a változtatások, pontosan tudja mindenki, aki a japán tradicionális reikit ismeri.

Igy jött létre egy kifejezetten gyógymód – ami nagyon jó is lehetne, ha a magyar reikisek gyakorolnák a gyógyitást. De elég sok reiki mestert ismerek, többségük magát sem tudja meggyógyitani, sőt kikeltek ellenünk hogy képzeljük csak a reikivel gyógyitunk betegeket???  Nos, nálunk meggyógyulnak. Aki hobbiból foglalkozik a reikivel, tényleg nem várható el, tudjon vele gyógyitani, inkább csak bemutató napokat tartanak maximum vagy azt sem. Inkább oktatják, mert már rég valójában üzlet elsősorban. Sokan más munka mellett oktatják. Míg egy japán reiki mester kezelőhelyet tart fent, sokat kezel, s a mellett tanít.

A nyugati reikiben a spirituális gyakorlatok nincsenek már benne. A nyugati reikiből afféle ego-vizsgálgató dolog lett, önismeret, azaz az egon javítgatnak – emiatt a szellemi úton nem igazán haladnak. Ezért lesz sok mesterből képmutató, aki teljesen másmilyen mások előtt, mint otthon vagy amikor senki nem látja. Nem direkt, hanem azzá válnak. Vajon hány magyar reiki mester végzi el az előkészitő gyakorlatokat, ami minden szellemi útnál ugyanaz s évekig tart? A test, az érzelmek s a gondolatok megtisztítása. Sokan még a testet sem. Emiatt vannak a nagy bukások, derül ki újabb s újabb magyar reiki mesterről, valami nem stimmel vele, vagy nagyon nem stimmel vele. Nem véletlen, olyan ezoterikusnak tartott dolgokat mondanak, ami keleten nagyon fura lenne egy tanítótól már a gyakorlók számára is. Így viszont nem csoda, a Reiki afféle lenézett dolog sokak szemében mára. Magyarországon esély a javulásra a közeljövőben nincs, mivel az Usui Shiki Ryoho megszervezhetetlen, kizárt mára bármilyen közös nevező, felelősségvállalás minden reiki tanító részéről. Ugyanakkor egyes vonalai, szervezetei keresik s néhányan meg is találták a felemelkedés útját.

Egy későbbi írásomban közzéteszem, mit javasolok azon tiszta szándékú, elkötelezett reiki mestereknek, akik szeretnének minőségi, jó reikit továbbörökíteni, tovább adni? Azokat a lépéseket követve, a siker lehetséges.

A japán reiki nem ego fényesítésről szól, hanem az Anshin Ritsumei eléréséről, a békés elméről, a megvilágosodásról. Ez a célja, s ehhez az út sok sok ember meggyógyításán át vezet a japán reiki útján, meditációk gyakorlásával, stb. A japán eredeti reikiben ez az út megvan.

Teljesen más az egot javitgatni, vagy elhagyni s nem magunkat tenni többé a legelső helyre.

Usui Mester magasabb szinteket Mester Tanitvány kapcsolatban oktatott, nem szemináriumi rendszerben. Mások a praxisai is, mint a nyugati reiki iskolákban, bár a praxisokat tekintve a Jikiden Reiki többet használ eredetit mint az Usui Shiki Ryoho. De a Jikiden Reiki sem szellemi út, ezért lehet ott is reiki oktató bárki, függetlenül attól milyen ember. Ebből a szempontból nincs különbség az Usui Shiki Ryoho és a Jikiden Reiki között. Abban viszont van, hogy a Jikiden Reikiben féken tudják tartani a gonosz szándékúakat is, mert ha átlépnek többször egy határt, akkor kikerülnek a szervezetből. Na ez az, amit az Usui Shiki Ryohosok nem tudnak megtenni. Nincs honnan kizárni őket, ráadásul sok magyar eleve azokat keresi, akiknél akár fél év alatt mester cimet szerezhetnek. .

Japánban a Gendai Reikit is megismertem, a Gendai Reikinek jók a kapcsolatai az eredeti szervezettel, mestereivel. Láthattam hogy a Gendai Reikiben Japánban a mesterek nem avatnak mesterré olyat, aki nem érett rá. Ugyanakkor a japánoknak eleve sokkal szentebb, tisztább bármely spirituális úthoz a hozzáállásuk, s nem akarják saját szervezetüket felhigítani csak hogy terjedjen. S ez nem csak a japán mestereit illetően igaz, mert ismerem a Gendai Reiki nem japán, nyugati tanitóit is, sokakat már személyesen akiket Japánban képeztek ki. És bizony ők is felelősen állnak hozzá. De ez csak azokra igaz, akik tagjai a japán szervezetnek – ugyanis magyarországon hírdetik  magukat gendai oktatók, de ők mások. Őket is ismerem, és nagyon messze vannak a japán szinttől. Annyit elég elmondanom, főleg azok lettek magyarországon gendai reiki tanitók, akiket az Usui Shiki Ryohoban sem találtak tanítónak alkalmasnak.

Hogyhogy akkor Gendai Reikit oktathatnak? Nos, ez tipikusan japán megoldás. Aki kilép a szervezetből vagy kikerül, nyilván sokszor nem áll le a gendai reiki tanitásával- legalábbis azzal a formájával, amit akkor ismert. Ugyanis a Gendai Reikinek több változata van, a legújabbat csak Japánban lehet megtanulni. S akik kilépnek s mondjuk üzletet csinálnak a Gendai Reikiből, nem akadályozzák meg – hadd terjedjen a módszer, hadd menjen a világban a híre. Akik jól akarják gyakorolni, úgyis visszafordulnak majd a gyökerekhez s keresik majd a kapcsolatot a japán központtal.

A Gendai Reikinek Magyarországhoz legközelebb Romániában van jó oktatója, aki Doi szenszeitől tanulta s szivből oktatja, például Bibó Jenő Brassóban.  https://reiconsulto.ro/

Hogy lesz akár valaki magyarországon a nyugati reikiben (Usui Shiki Ryoho) mester?

Például a kaposvári közösségünket egy ottani elég nagyarcú gyakorló átjátszotta Kun István reiki oktatónak. Aki annak ellenére játssza a tradícionális mester szerepet hogy tanítója, Paula Horan visszavonta tőle a reiki mester címet. Felismerte benne, hogy nála az árulás erény s meg fogja jutalmazni, arra is rájött, nálam teljesítmény nélkül nem kap reiki mesteri avatást mint kapott máshol, az Árkádia fényei reikiseinél.  Elhívta hát Kun Istvánt a helyi közösségünkhöz, aki ott mézes-mázos szavakkal nekik hízelegve meghívta őket magához legközelebbre, s ott bejelentette nekik hogy én azt üzenem már nem foglalkozom a reikivel, mostantól ő a mesterük, nála lesznek a gyakorlások. Akadt aki elhitte de a közösségvezetőnk felhívott azzal, ami történt. És én hatalmasat nevettem, igen, ez a magyar reiki mesterek krémje, a nagy név, igen, ilyen ember. Ilyenek a módszerei. Akit el lehet vinni, vigyék, feleltem. Aki az egészet szervezte, egy szalóczi lászló nevű fickó, hamarosan hálából usui shiki ryoho reiki mester lett Kun István börtönviselt reiki oktatónál. Ami az általa avatott korábbi reiki tanítóknál is kivágta a rezet. Mester és tanítványa – szép pár együtt s mindent elmond a magyar reiki helyzetéről.

Hát, igy is lehet reiki mesternek lenni, amíg vannak olyan “mesterek”  mint az Usui Shiki Ryohoban avatott Kun István. S vannak bizony.

De van olyan érdi reiki “mester” akinél ha reikit végzel vagy azt amit ő annak hív, megkérdi mit irjon rá az okleveledre, milyen reiki iskola nevét? Gendai, Komyo, Usui Reiki Ryoho, bármit ráir, annyit is ér az oklevele.

Vagy lehetsz úgy is nyugati reiki iskolában reiki mester, hogy évekig hízelegsz egy arra fogékony  Usui Shiki Ryoho mesternek, utánzod őt. Azt olvasod amit ő, olyan filmet nézel amit ő, azt mondod amit szeretne hallani, nyílvánosan is hízelegsz neki – ha kitartó vagy, pár év után reiki tanítóvá avat.

A nyugati reiki akkor rossz?

Nem, nem erről van szó, csak nincs még olyan se körülötte, mint a Jikiden Reikiben. A nyugati reikibe anti tradícionális nézetek, elméletek lettek belevíve, igy még a jobb tanitóik is megideologozálják, miért nem kell foglalkozni azzal, mit művelnek a reiki nevében, igy lett egyre bűzösebb, rohadó a reiki magyarországon, s bizony sokszor már csak legyintenek e névre.

Csak akkor lehetne másképp, ha létrejönne egy széleskörű egyezség, s kivétel nélkül vonatkozna minden reiki tanítóra, legalább az irányzatában. Ez például egyes reikis szervezetekben, mint a RAI, megvalósul. Nem véletlen, jó ideje nem onnan jönnek a hírhedt tettek, hanem a magukat tradícionálisnak nevező Usui Shiki Ryoho oktatóinál van nagy, egyre nagyobb baj. A Jikiden Reikiben is megvan, hogy tagjaikat, tanitóikat is egy hierarchikus rendszerben kordában tudják tartani, amire magyarországon szükség is van.

De az Usui Shiki Ryoho, ami valójában már sok vonalon anti-tradicionális reiki, több vonalon egyre jobban hanyatlik magyarországon.

Jó példa a MATURE reiki esete – szép szabályzatuk van, csak éppen pont a vezetői ezt úgy s annyiszor szeghetik meg mindenféle következmények nélkül, ahányszor csak akarják. De nem vezetőségi tagok is. Fő célja a szervezetnek Kövesi anti-tradícionális nézeteit a többi reikissel elfogadtatni tradíció helyett. Igez ez sose sikerült s már nem is fog.  Nem hiányzik nekik hogy valódi tradicionális reiki jelenjen meg magyarországon. Ők a legnagyobb ellenfelei a reiki tradíciójának, mert magukat adják ki tradícionális mesternek.

De léteznek olyan reiki mesterek, akik viszont szép munkát végeztek.

Szőcsik László és László Ibolya velünk együtt a kezdő gyakorlatoktól végig gyakorolta az eredeti japán reiki praxisait, lépésről lépésre. Gorzó Andrea is nagyon lelkesen gyakorolta a japán praxisokat s a szellemiség is érdekelte. Ő az első magyar reiki mester, ő hivta Paula Horant magyarországra. Kaló Ernő reiki mester, valamint Vesztroczi Tibor, akiket szintén nagyon tudok ajánlani ha Reikiről van szó. Dombóvári Katalin illetve Király Rita is az első magyar mesterek között volt s őket is tudom ajánlani, Király Tibort is természetesen.

Hogy a nyugati Reikiben s magyarországon is mi lehet a járható út, azt szerintem leginkább Kardos Anitáék szervezete mutatja meg. Náluk az alapító magyar mesterek meghagyták, ne csak reikit tanítsanak. Így egy tradicionális szellemi utat választottak ki, egy joga rendszert, amit kell gyakorolnia annak, aki reiki mester szeretne lenni. Ez megoldás lehet – tőlem is azt kérte avató Shiki Ryoho tanitóm, Dombóvári Katalin, hogy legyen igazi mesterem is. Én a Zen-ben találtam tanitót, aki át is tudott vinni egy kapun, amin nélküle, a nyugati reikivel nem tudtam volna valószinű belépni.

Ez egy lejetséges jó megoldás a nyugati reiki gondjaira – járjon egy reikis egy tradícionális szellemi utat is, legyen ott is tanitója.

2018. június 10.

Comments are closed.